Vad händer med Kommersen nu när det är klart att Stena Line får flytta sin verksamhet från Masthuggskajen 2020? Den vattennära miljön skall återgå till Göteborgarna och arkitekterna tävlar ikapp om vems visioner som skall få styra när nya bostäder skall byggas. Men har verksamheter i marginalen någon chans när gentrifieringsprocesserna är i rullning och grävskoporna står i stand-by för att bygga den nya staden?
Det är ämnet för kvällens diskussion då Stadsmuseets Daniel Gillberg kommer till AATELJÉN på Föreningsgatan.
Bakgrund:
”Härom veckan kom nyheten att Stena Line lämnar Masthamnskajen. Detta innebär att området kommer återgå till staden – stad skall utvecklas, hus byggas. Mitt i smeten hamnar det lilla sneda och vinda skjulet vid Masthuggstorget – loppmarknaden Kommersen. Det rivs väl förstås så vi får plats med nya bostäder, bostadsbristen är ju så svår och vem vill inte bo i linnéstan precis nere vid älven. Eller? Vad är kommersen egentligen? Daniel Gillberg vet, han har forskat om loppisen och medförfattat rapporten Fallet Kommersen.
Som blivande arkitekter får vi lära oss att ”laga stadens sår” och planera en tät blandstad. Men vad har förtätningen för konsekvenser? Det verkar som om det i vissa stadsförnyelseprojekt ibland gömmer sig en gentrifiering med politisk bakgrund. Människor tvingas från sina hem och verksamhetslokaler för att andra, viktigare människor skall in på samma plats. Finns det något alternativ? Kvällen slutar med en diskussion om alternativ – visst finns det plats för alla! Nya bostäder, förbättringar och förtätningar, utan att förstöra, riva och förkasta det existerande. ”
Fallet Kommersen
AATELJÉN Föreningsgatan 2
Föredrag med Daniel Gillberg
Torsdag 28 november kl 19