Image may be NSFW.
Clik here to view.
Göteborgs byggnadshistoria är historien om dess bränder. Ty påfallande ofta byggde man centrala byggnader i trä samtidigt som man inte hade tillgång till el – utan eldade med kakelugnar och kol och lyste upp boningarna med fotogen och olja. Gamla Stadshuset eller första rådhuset var inget undantag som revs i omgångar men som slutgiltigt brann ned till grunden i maj 1669, förutom det gamla stenfängelset.
Stadens Corps de garde uppfördes här 1703-07, och innehöll lokaler för arresten eller ”tjuvakistan”. Här satt fångarna som hade dömts till långa straff med vatten och bröd. Opraktiskt nog ett pråligt trähus i karolinsk stil – rött med vita pilastrar och taklist år 1730 – och som naturligtvis brann ned i den stora branden 1746.
Nu tog man slutligen sitt förnuft till fånga och ett tegelhus byggdes i dess ställe efter en sista brand 1758 då nya stenhus behövde uppföras. Sannolikt var det stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg, som på nytt hade gjort upp ritningarna.
Bygget stod färdigt 1759 och innehöll bland annat stadsvakten (dåtidens polis), brandvakt samt magasin.
Men nu 2016 pågår förberedelser för grundförstärkning av kvarteret inför omfattande ombyggnader och i samband med detta har man hittat delar av av ett svunnet Göteborg. På 80-100 cm djup under innergårdens stenläggning har man funnit mängder av delar från kakelugnar från 1700-talet.
Först och främst är det skärvor av tre, kanske fyra, ståtliga kakelugnar från 1700-talet. Tanken är att försöka pussla ihop en hel ugn.
– Den vi har hittat mest delar av är en svartglaserad kakelugn från tidigt 1700-tal, säger Tom Wennberg, arkeolog och antikvarie på kulturförvaltningen. Förhoppningen är att hitta i alla fall en av kakelugnarna intakt här och kunna rekonstruera den. Om det nu går, vi jobbar på det i alla fall.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Man tror att de suttit i det gamla stadshuset som byggdes runt 1703-1704 och brann ner 1746, fortsätter Wennberg.
– Inför bygget av det nya stadshuset rev man nog ut kakelugnar och annat innan man jämnade det gamla huset med marken och då hamnade de sönderslagna kakelugnarna på innergården. Den teorin stämmer i alla fall bra med andra fynd vi har gjort.
Förutom den svartglaserade kakelugnen (bilden) har arkeologerna hittat skärvor av en gul, stänkmålad kakelugn. Kanske är det en tidig Rörstrand?
– Här finns också en fajans-kakelugn, som vi inte har riktigt har koll på ännu. Men om det är en Rörstrand så är den mycket tidig i deras produktion. Nu ska vi skicka runt fynden till experter och kolla i böckerna, det är spännande.
Utgrävningarna ska pågå i minst en vecka till, kanske två, beroende på vad man hittar.
Göteborg nonstop: Kommer arbetet med kakelugnar göras tillgängligt för allmänheten på något sätt?
– Stadshuset är alltså en byggarbetsplats just nu, vilket tyvärr innebär att allmänheten inte kan komma och besöka oss, svarar Tara Gullbrand, Antikvarie och historisk arkeolog.
- Vi vill absolut göra arbetet med kakelugnarna offentligt, men vi är i ett ganska tidigt skede av projektet och har ännu inte riktigt klart på vilket sätt arbetet kommer presenteras. För tillfället kan man följa utgrävningen på Stadsmuseets Facebooksida, och det verkar finnas ett stort intresse för detta projekt, så förhoppningsvis blir det visningar och utställda kakelugnar framöver!
Men fler utgrävningar väntar. Byggnaderna Börsen, Stadshuset, Wenngrenska huset och Strömska huset ingår alla i det gamla kvarteret Högvakten och skall även de undersökas arkeologiskt i samband med den stora ombyggnaden.
– Nästa innergård vi tar oss an blir nog Wenngrenska huset, där kommunledningen höll till förut. Där ska innergården också sänkas och där kan det bli tal om att gräva fram äldre stenläggningar, säger Tom Wennberg.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.
